fbpx

A jogosítvány megszerzéséhez vezető út elsőre talán bonyolultnak, hosszadalmasnak tűnhet, azonban egy szakmailag elhivatott autósiskola és oktató segítségével ez valójában egy teljesen következetes és problémamentes folyamat.

Autósiskola Békéscsaba - Jogosítvány szerzés

A jogosítványszerzés legalapvetőbb feltétele, hogy egészségügyileg megfelelj a motor- vagy autóvezetéshez szükséges kritériumoknak. Ehhez a háziorvosod által végzett orvosi alkalmassági vizsgálaton kell részt venned, mely többek között laboratóriumi rutinvizsgálatokból, látásélesség, színlátás és látótér szűrővizsgálatból, vérnyomásmérésből, hallás-, valamint általános fizikális vizsgálatokból áll. Bizonyos betegségek fennállása esetén, mint például cukorbetegség, szívbetegségek vagy epilepszia esetén szakorvosi lelet is szükséges. Amennyiben egészségügyi szempontból nincs akadálya annak, hogy jogosítványt szerezz, neki kezdhetsz a KRESZ tanfolyamnak.

A közúti motor- és autóvezetés elméleti szabályait kényelmesen, otthonról, E-learning képzési formában sajátíthatod el. A tanfolyam elvégzése után jelentkezhetsz a KRESZ vizsgára, melyet egy előre egyeztett időpontban kell letenned, a választott autósiskola által meghatározott helyszínen, egy vizsgaközpontban. A teszt közlekedési alapismeretek mellett vezetéselméleti és szerkezeti ismeretekre irányuló kérdésekből áll. Összesen 55 kérdést kell megválaszolni, melyekre 1-1 perc áll rendelkezésre. Az elérhető maximális pontszám 75 (10 darab 3 pontos, 45 darab 1 pontos kérdés van), a sikeres vizsgához pedig legalább 65 pont elérése szükséges. A válaszadás érintőképernyőn keresztül történik, és lehetőség van a kérdések átléptetésére is, ha esetleg elsőre bizonytalan lennél a választ illetően, de ezt nem ajánljuk, mert túl kevés idő marad átgondolni. A nem megválaszolt kérdéseket a teszt végén visszaadja a rendszer.

Sikeres KRESZ vizsga után a következő lépés lehet a közúti elsősegély vizsga, melyet a Magyar Vöröskereszt területileg illetékes szervezeténél kell letenned. Ehhez fele-fele arányban szükséges elméleti és gyakorlati tudás, mely az elsősegélynyújtás általános szabályainak ismeretét foglalja magába. A vizsgán három gyakorlatot kell bemutatni: újraélesztés (mellkaskompresszió, befúvás), betegvizsgálat, eszméletlen beteg ellátása (stabil oldalfektetés, légútbiztosítás). Emellett pedig az elsősegélynyújtási vizsgafeladatok közül kihúzott A és B tételt kell megoldani. Az egészségügyi tanfolyam és vizsga nem feltétele a gyakorlati oktatásnak, csak a Kormányablak kéri, az okmány elkészítésekor, tehát gyakorlati oktatáson részt lehet venni nélküle is.

Az egészségügyi alkalmasság, valamint sikeres KRESZ és közúti elsősegély vizsga megléte esetén indulhat el ténylegesen a gyakorlati képzés. B kategóriás jogosítvány esetén a kötelező óraszám 30 óra, mely 9 óra alapoktatást, 21 óra főoktatást és 1 órás vizsgát takar. Az óraszámok mellett, minden kategóriánál kilométer futás is meg van határozva (pl.: b kategóriánál 580 km. A kötelező óraszámot módosíthatja, ha nincs meg a szükséges kilométer. Kategóriánként külön van előírva a kilométer és az óraszám, ami motoros kategóriáknál előélet és életkor függvényében is változik). Az A kategóriás jogosítvány megszerzéséhez a gyakorlati képzés kötelező óraszáma pedig összesen 27 óra, mely 10 óra alapoktatásból, 16 óra főoktatásból és 1 órás vizsgából áll. Azt fontos figyelembe venni, hogy a minimum előírt gyakorlati óraszám nem mindenkinek szokott elegendő lenni, így előfordulhat, hogy további órákat kell venni.

Amennyiben eljutsz arra a szintre, hogy biztosnak érzed a tudásod, és ezzel az autósiskola oktatója is egyetért, jelentkezhetsz a gyakorlati záróvizsgára. Az oktatóddal együtt kiválasztott vizsgaidőpontban a biztonsági ellenőrzési feladatok elvégzését követően, egy előre nem ismertetett, városi vizsgaútvonalon kell végig haladnod a kért manőverek kivitelezése mellett. A sikeres záróvizsgát követően pedig már nincs más dolgod, mint megigényelni a jogosítványt bármely kormányablakban a szükséges iratok bemutatásával.

További információk: B kategóriás (személygépkocsi) jogosítvány
Motoros kategóriáink (A, A1, A2, AM)

Jelentkezz autós és motoros képzéseinkre autósikolánkban: Jelentkezés

Többet szeretnél tudni?

Kategóriák, árak és részletek megtekintése

Tovább