fbpx

Tanulóvezetőként eleinte kissé szokatlan, ijesztő és fárasztó tud lenni a vezetés. Már nem ül melletted az oktatód, hogy egy esetleges stresszhelyzetben megmondja a megfelelő megoldást. Sok mindenre kell figyelni egyszerre, ráadásul a legtöbb tapasztalt sofőr általában nem túl türelmes a friss jogosítványosokkal.

Achim Autósiskola - Jogosítvány

Ahhoz, hogy megfelelő önbizalommal tudj vezetni, érdemes jobban megismerkedned az autóval, amit vezetni fogsz. Természetesen a kormányt, sebváltót, pedálokat, illetve a különféle berendezéseket helyesen megtanultad kezelni, de tanácsos picit mélyenszántóbban feltérképezni az autód, annak alkatrészeit, és elsajátítani a javasolt karbantartási műveleteket. Ezzel mentálisan is fel tudod magad készíteni a váratlan helyzetekre (nem indul az autó, cserben hagy az akkumulátor, stb.). Az autó elektronikájával, különféle gombjaival és funkcióival is érdemes előzetesen megismerkedni, hogy ne vezetés közben, a forgalomban kelljen majd keresgélned azt, amire éppen szükséged van.

A kezdeti időszakban jobb, ha a vezetés idejére a mobilod lenémítod, „ne zavarjanak” üzemmódba kapcsolod. Használata vezetés közben egyébként is tilos, de emellett az üzenetek, értesítések és hívások hangja, valamint a különféle fényjelzések csak elterelnék a figyelmed. Éppen elegendő a megfelelő rutin megszerzése, semmi szükség a koncentráció további megosztására.

Alapszabály ugyan, de sok gyakorlást igényel, hogy a körülötted közlekedőkre is figyelni tudj. Egy esetleges baleset más hibájából, figyelmetlenségéből is eredhet, ezért nagyon fontos a forgalom többi résztvevőjét is szemmel tartanod. Például, ha látod, hogy a melletted vagy előtted haladó sofőr telefont tart a kezében, netán cigarettázik, meggondolatlan manővereket hajt végre, akkor tarts nagyobb követési távolságot, próbálj meg ne a közvetlen közelében lenni. A balesetek megelőzéséhez nem csak a saját autónkra és vezetésünkre kell odafigyelni, hanem a közlekedés többi szereplőjének reakcióira, viselkedésére is.

A gyakorlatban továbbá nem elegendő a KRESZ ismerete, a jelzőtáblák utasításainak és a sebességkorlátozások betartása. Figyelembe kell venni az autó sajátosságait, az utak minőségét, a forgalmi és látási viszonyokat egyaránt. Esős, havas időben például csökken a látótávolság, a megálláshoz szükséges fékút pedig megnövekszik. Az ilyen és ehhez hasonló környezeti tényezőkre is minden esetben ügyelni kell, egy esetleges baleset elkerülésének érdekében.

Nincs még jogosítványod? Jelentkezz autós és motoros képzéseinkre autósikolánkban: Jelentkezés

További információk: B kategóriás (személygépkocsi) jogosítvány
Motoros kategóriáink (A, A1, A2, AM)

Többet szeretnél tudni?

Kategóriák, árak és részletek megtekintése

Tovább